FRUSTRATIES rondom buikvet

Je hebt al van alles gedaan om van dat buikvet af te komen. De volgende frustraties herken je dan ook:

1. Je hebt tijd gestoken in het verbeteren van je sportprestaties. Je hebt al van alles gedaan: krachttraining, yoga, en ook korte en efficiënte manieren van sporten zoals Fit 20 heb je geprobeerd. Je voelt je fitter, maar daar waar je het voor deed, die buik, die is nog steeds niet verminderd.

2. Je hebt geld uitgegeven aan betere spullen, zoals sportschoenen. Om goede resultaten te boeken, heb je zelfs extra geld uitgegeven aan trainen bij Bodytec of een personal trainer. Ook hiermee behaalde je resultaat; je werd sterker, viel een paar kilo af, zag verbetering in je figuur…. maar die buik zit er nog steeds.

3. Je hebt al goede eetgewoontes ontwikkeld. Je eet namelijk al gezond. Je let op wat je snackt, en op doordeweekse dagen drink je bijvoorbeeld al geen alcohol meer. Toch wordt die buik maar niet minder. Zoals ik in het vorige artikel al schreef, zit het probleem ook niet in je voeding. Natuurlijk is er altijd nog mogelijkheid tot verbetering. Je kan altijd nog gestructureerd water drinken, nog meer groente op een dag eten, of na het avondeten alle keukenkastjes op slot draaien. Op lange termijn is dit geen regel die je dagelijks MOET vasthouden. Je bent immers ook een mens die wel eens ‘gezellig’ een hapje en drankje kan waarderen.

Wat helpt dan wel?

Wat wel zoden aan de dijk gaat zetten is goed slapen. Met goed slapen bedoel ik 7,5 uur aaneengesloten slapen. Zonder dus wakker te worden van je snurkende partner, je kind of omdat je moet plassen. Die 7,5 uur is heel specifiek, daar moet je dan nog de tijd bij optellen die je nodig hebt om in slaap te vallen.

Wat ook nog eens tegen je werkt zijn slaaptabletten. Ja, zelfs die met natuurlijke melatonine. Ook veel soorten medicijnen, waarvan je nooit had gedacht dat die in verband konden staan met slapen, dragen niet bij aan het uitgerust wakker worden. Gebruik je geen medicijnen of slaaptabletten? Fantastisch! Dan sta je 10-0 voor. Er zijn dan heel wat doodeenvoudige aanpassingen die je kunt doen om je levensstijl nóg gezonder te maken. Hierdoor ga je beter slapen en is je biologie eindelijk positief gestemd om van dat buikvet af te komen.

Beter slapen betekent dus minder buikvet. MITS….

Je geen stress hebt. Althans, geen langdurige stress. Stress is ook nodig om goed te kunnen presteren. Helemaal geen stress maakt het leven ook niet beter. Er is alleen een belangrijk verschil tussen korte stress en langdurige stress. Korte stress verbetert je prestatie, langdurige stress pleegt roofbouw op je hele gestel. Niet alleen op je geestelijke, maar ook je lichamelijke gezondheid. Langdurige stress wil je dus voorkomen! Het is daarom belangrijk om te begrijpen hoe stress werkt en hoe je bewust een stressreactie kunt omzetten.

Niet ontstressen voor één minuut, maar voor iedere minuut

Ja Iris, dat is precies de reden dat ik aan yoga doe, mediteer of regelmatig een saunadag plan, zul je misschien denken. Echter zijn dit middelen om je stress tijdelijk te verlagen. Misschien verlaag je de stress voor één hele dag, misschien zelfs maar voor een paar minuten. Het leven en de maatschappij zorgt ervoor dat je hormoon cortisol alweer snel op standje ‘gehaast’ staat.

Buikvet ontstaat niet zomaar

Waar ik je ook bewust van wil maken is dat het buikvet waar je nu tegen vecht ontstaan is in een stressvolle periode. En niet zomaar een stressvolle periode. Ik bedoel een hele stressvolle situatie zoals een overlijden, scheiding, verhuizing, huil baby, ontslag, of ongeneselijke ziekte bij een naaste.
Op dat moment is je stresshormoon cortisol gaan over produceren en daar ben je niet na één vakantie vanaf. Het zijn terugkerende patronen die je jezelf zal moeten aanleren. Hierbij doel ik op patronen die eraan bijdragen dat je dagen minder gehaast zijn, je minder ‘aan staat’ en je exact weet wanneer jij ‘ja’ zegt. Daar bedoel ik mee ‘ja’ tegen jezelf zeggen en dus ‘nee’ tegen die ene leuke klus, dat gezellige avondje, of het overnemen van de dienst van die aardige collega.

De magische anti-buikvet cocktail

Hoewel ik liever een kant en klare optie voor je heb, waarmee je in één klap of na 3 maanden van je stress en dus je buikvet af bent, kan ik je vast het volgende verklappen: dat bestaat niet. Zelfs niet nu er ademtechnieken en machines zijn die je kunnen helpen om het stresshormoon NU naar beneden te brengen. Het gaat om routines, disciplines en gedrag aanleren.

Stress verlagen is dus niet zonder gedoe. Het vergt inzet en ook tijd van jou. Als je daartoe bereid bent, dan zal je buikvet eindelijk verminderen. Natuurlijk wel met de voorwaarde dat je deze gewoontes toevoegt aan je al bestaande gezonde leefstijl. Het gaat dus om de combinatie van gezonde voeding, dagelijks bewegen, sporten, slaap optimaliseren en stress verminderen. Dat is de magische cocktail voor het verminderen van buikvet.

En dat is dat… toch?

Je weet nu wat je nodig hebt om dat buikvet te verminderen. In de opsomming lijkt het makkelijk gezegd. Maar helaas; het kost een hele generatie om deze veranderingen door te voeren. Onze ouders hadden nog niet van biologisch eten gehoord, roken in de auto met je kinderen op de achterbank (en de ramen dicht) was nog normaal, en sportscholen zaten toen ook nog niet op elke hoek van de straat.
Onze kinderen zullen later zeggen: ‘ongelooflijk dat jullie ons hebben grootgebracht met wit brood met pindakaas en dat jullie de hele dag bereikbaar waren op jullie mobiele telefoon en structureel slaap tekortkwamen!’.

Wat je dan wél wilt dat de volgende generatie over ons denkt, en wat je moet DOEN om van het buikvet af te komen, lees je in dit artikel.

Verder lezen?

Natuurlijke manieren om gelukshormonen te verhogen: Hét geheim van je eigen geluk maken!

We weten allemaal dat we hormonen hebben en dat ze ongelooflijke invloed hebben op onze gesteldheid. Toch houden we hier vaak in onze levensstijl te …

Wat is de betekenis van Cellulites

Hoe kom je af van Cellulitis? Het is geen ziekte, het is niet lelijk. Nu wellicht voel je gelijk weerstand. Dat klopt, de emotionele betekenis …

Voor de ondernemende man

De man wil op zijn best zijn op de zaak. Voldoening halen uit zijn bedrijf. Een voorbeeld zijn voor zijn personeel. Ruimte hebben om nieuwe …

1 reactie op “FRUSTRATIES rondom buikvet”

  1. Pingback: Je beweegt en eet gezond, maar toch gaat het buikvet niet weg. Frustrerend! - Verminder buikvet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Phoenix Lifestyle draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders